Leven in Zuydtwijck

Activiteiten op maat

In Topaz Zuydtwijck hoeft u zich niet te vervelen. Er is volop keus uit activiteiten waar u plezier aan beleeft. Samen met anderen of liever alleen. Al dan niet begeleid door onze professionele welzijnsmedewerkers of enthousiaste vrijwilligers. We gaan uit van wat u leuk vindt en hoe u uw dag wilt doorbrengen. Samen zoeken we naar activiteiten die daarbij passen. Bijvoorbeeld tekenen, zingen, dansen, kaarten, samen koken, erop uit met de duofiets of met de Beleef TV interactieve spellen spelen die fysiek, sociaal en mentaal stimuleren.

Recreatieprogramma

Daarnaast is er een uitgebreid recreatieprogramma voor alle bewoners met optredens, lezingen en spelactiviteiten. Vaak schuiven familieleden en buurtbewoners aan, wat zorgt voor extra gezelligheid. Ook organiseren we regelmatig uitstapjes.

Voorzieningen

Naar de kapper, de bibliotheek of een hapje eten in een restaurant: deze alledaagse dingen blijven vanzelfsprekend. En het mooie is: u hoeft er de deur niet voor uit, want Zuydtwijck heeft het allemaal in huis.

Restaurant De Leidsche Salon

Bewoners, hun bezoek en buurtgenoten zijn graag geziene gasten in het restaurant van Zuydtwijck. U kunt er terecht voor koffie, thee, gebak, lunch en diverse snacks. Het restaurant is 7 dagen per week geopend van 9.30 tot 16.00 uur.

Mini-winkel

In het restaurant De Leidsche Salon is een mini-winkel waar u allerlei artikelen kunnen kopen. De winkel is op dezelfde tijden open als het restaurant.

Binnentuin

Een echte 'eye catcher' is de prachtige grote binnentuin van Topaz Zuydtwijck. Het is een fijne plek om te zitten en te genieten van het groen en de gezelligheid om u heen.

Koffiecorner De Koffietuin

In de binnentuin is ook koffiecorner De Koffietuin waar tegen betaling koffie, thee, limonade, alcoholische dranken, koeken, chips en ijs verkrijgbaar zijn. De koffiecorner is 7 dagen per week open van 13.30 tot 17.00 uur.

Kookstudio 't Koetshuys

Het verleden in smaken en geuren van vroeger herbeleven. Dat is mogelijk in kookstudio ’t Koetshuys. Iedere week gaat een groep bewoners onder begeleiding van een kok, welzijnsmedewerker en vrijwilliger aan de slag in de kookstudio. Er wordt samen gekookt, gegeten en genoten. Het is ook mogelijk om met familie de kookstudio te huren. Zo kunt u samen koken en eten. Net als vroeger.

Bibliotheek

Mooie romans van vroeger en nu, spannende thrillers en detectives en aangrijpende biografieën: onze bibliotheek heeft ze op de plank. We hebben ook grootletterboeken. Bewoners kunnen de bibliotheek elke dinsdagmiddag bezoeken. Eenmaal per 2 weken komen vrijwilligers langs op de afdelingen om de bibliotheekboeken te ruilen.

Stiltecentrum Zuydtwijck

In het Stiltecentrum kunnen bewoners zich (met of zonder bezoek) terugtrekken voor gebed of overdenking.

Beweegruimte

Als bewoner kunt u gebruikmaken van de beweegruimte. Leuk om met uw mantelzorger of een vrijwilliger naar toe te gaan. Er zijn diverse beweegspellen om samen te doen en er is een digitale fiets. Beweegt u liever op uw kamer? Dan kunt u een beweegbox ophalen in de beweegruimte.

Digitale fiets

De digitale fiets is een hometrainer met beeldscherm. Al fietsend maakt u een levensechte tocht door de binnenstad van Leiden of de duinen. De fiets is ook geschikt voor mensen die in een rolstoel zitten.

Kapsalon

Knippen, föhnen, watergolven, kleuren: bewoners hoeven er de deur niet voor uit. In de kapsalon wordt uw haar piekfijn verzorgd. Ook cliënten van Zuydtwijk zijn welkom, waaronder bezoekers van ons ontmoetingscentrum. De kapsalon is open op woensdag en donderdag. Voor het maken van een afspraak kunt u langsgaan of tijdens openingstijden bellen naar 071 579 8223.

Pedicure en/of schoonheidsspecialiste

Eén keer per week is er een pedicure aanwezig in Zuydtwijck. Voor bewoners zijn de pedicurebehandelingen gratis. Deze worden vergoed vanuit de Wet Langdurige Zorg (Wlz). Manicure- of schoonheidsbehandelingen zijn wel voor eigen rekening. Ook cliënten van Zuydtwijck zijn welkom, zoals bezoekers van ons ontmoetingscentrum. Via de zorgmedewerkers kunt u een afspraak maken voor een behandeling.

Duofiets

Bewoners en cliënten van Zuydtwijck kunnen kosteloos gebruikmaken van onze duofiets met trapondersteuning. U kunt dus met familie, vrienden of kennissen op de fiets stappen. Er zijn ook vrijwilligers die graag met u mee fietsen.

Rondvaartboot

Topaz Zuydtwijck heeft een eigen rondvaartboot: de Zuydtwijckboot. Enkele malen per jaar kunnen bewoners van Zuydtwijck hiervan tegen een kleine vergoeding gebruikmaken. De boot is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Rolstoelbus

Bewoners kunnen tegen onkostenvergoeding gebruikmaken van de Zuydtwijckbus. Bijvoorbeeld om bij familie op bezoek te gaan. De bus is geschikt voor rolstoelvervoer en wordt bestuurd door een vrijwilliger.

Rolstoelauto

Stichting Duinbus verhuurt de rolstoelauto (zonder chauffeur) aan naasten. Voor vervoer van cliënten van Topaz op basis van beschikbaarheid.

Zaalverhuur

Bewoners kunnen de Verjaardagskamer huren voor het vieren van een feestje. Wij kunnen de catering verzorgen.

Onderzoek ‘Bewoners Blijven Bewegen’

Bewegingsonderzoek

In Zuydtwijck en Overrhyn onderzochten fysiotherapeuten hoe vaak bewoners bewegen en welke invloed dit heeft op hun gezondheid. Uit het onderzoek blijkt dat bewoners vooruitgaan op gebied van zelfstandigheid en kwaliteit van leven als zij meer bewegen. Naar aanleiding van dit onderzoek zijn beweegruimten ingericht in Zuydtwijck en Overrhyn. Doel is bewoners stimuleren om te blijven bewegen.