Wonen met zorg

Topaz Vlietwijk ligt vlak bij het gezellige centrum van Voorschoten. Het moderne, lichte en ruime gebouw is afgestemd op de behoeften en mogelijkheden van de bewoners. Technische toepassingen zorgen voor optimale vrijheid en veiligheid.

Vlietwijk is het thuis van 63 mensen met dementie. Zij wonen in kleinschalige woonvormen. Daarnaast zijn er 8 appartementen waar mensen met chronische lichamelijke beperkingen zo zelfstandig mogelijk wonen met de verzorging die zij nodig hebben.

Kleinschalige woonvormen

Heeft u dementie? Dan vormt u met 12 medebewoners een huishouden. Samen deelt u 2 huiskamers. Hier heeft u aanspraak en kunt u - als u wilt - gezellig samen koffiedrinken, een spelletje doen of deelnemen aan een activiteit. De huiselijke inrichting draagt bij aan een gevoel van 'zo thuis mogelijk' wonen. In sommige huiskamers zijn de hele dag gastvrouwen/-heren aanwezig. Voor herkenning, veiligheid en een warm welkom.

Samen koken

De huiskamers zijn voorzien van moderne, complete keukens. Hier wordt iedere dag gekookt naar smaak van de bewoners en samen gegeten. Wie wil, helpt een handje mee met koken. Als u liever in uw eigen kamer eet, kan dat natuurlijk ook.

Uw thuis

Uw eigen zit-slaapkamer is uw domein. De kamer is door ons al voorzien van bed, garderobekast, raambekleding en vloer- en wandafwerking. U kunt er dus zo in. Met spullen die u dierbaar zijn, maakt u er echt úw thuis van. Een fijne plek om u terug te trekken als u behoefte heeft aan privacy.

Appartementen

Heeft u lichamelijke beperkingen? Dan woont u meer zelfstandig in een van onze 8 appartementen met eigen badkamer en kleine keuken. De appartementen zijn ook geschikt voor (echt)paren die beiden zorg nodig hebben. De basisinrichting verzorgen wij, u richt de ruimte verder naar eigen smaak in. In de gemeenschappelijke ruimten in Vlietwijk bent u van harte welkom voor een gezellig praatje of leuke activiteit.

Optimale vrijheid en veiligheid

In uw kamer of appartement kunnen slimme sensoren voor alarmering worden aangezet, zodat u daar veilig kunt verblijven. Speciaal voor bewoners met dementie kunnen we bovendien een ‘leefcirkel’ creëren. Een polsband regelt dat alle deuren opengaan tot aan de leefcirkel die de bewoner aankan. Voor de een is dat de buitendeur, voor de ander de etage. We overleggen dit met u en uw naasten. Leefcirkels zorgen op een veilige manier voor veel bewegingsvrijheid en een rustgevende, open sfeer in huis.

Eigen team zorgprofessionals

In Vlietwijk is zorg altijd dichtbij, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Een geruststellend idee. We hebben een eigen team zorgmedewerkers, artsen en behandelaren. Zij hebben veel kennis van en ervaring met de zorg voor ouderen met dementie en chronisch zieken. U bent dus in goede handen!

Bekende gezichten

We organiseren de zorg rondom uw behoeften. In kleine teams en in nauwe samenwerking met uw mantelzorgers en de vele vrijwilligers van Vlietwijk. U bent dus zoveel mogelijk omringd door bekende gezichten die u echt kennen. Samen bieden we persoonlijke zorg die past bij wat u prettig vindt en nodig heeft. Zo maken we uw verblijf zo aangenaam mogelijk.

Vaste contactpersoon

U heeft een vaste contactpersoon: de eerstverantwoordelijke verzorgende (EVV'er) bij wie u terechtkunt met uw vragen en zorgen. Dat geldt ook voor uw naasten. De lijnen zijn dus kort en persoonlijk. Een fijn idee, want vooral in de eerste weken na de verhuizing komt er veel op u af. Natuurlijk kunt u met vragen ook terecht bij de andere teamleden.