Leven in Overduin

Activiteiten op maat

In Topaz Overduin hoeft u zich niet te vervelen. Er is volop keus uit activiteiten waar u plezier aan beleeft. Samen met anderen of liever alleen. Al dan niet begeleid door onze professionele welzijnsmedewerkers of enthousiaste vrijwilligers. We gaan uit van wat u leuk vindt en hoe u uw dag wilt doorbrengen. Samen zoeken we naar activiteiten die daarbij passen. Bijvoorbeeld schilderen, handwerken, zingen, pianospelen, dansen, tuinieren in de moestuin of erop uit met de duofiets door de prachtige duinen.

Recreatieprogramma

Daarnaast is er een uitgebreid recreatieprogramma voor alle bewoners met optredens, lezingen en spelactiviteiten. Vaak schuiven familieleden en buurtbewoners aan, wat zorgt voor extra gezelligheid. Ook organiseren we regelmatig uitstapjes.

Arbeidsmatige dagbesteding

Overduin biedt daarnaast arbeidsmatige dagbesteding, zoals houtbewerking. We bakken appeltaarten voor de verkoop en doen allerhande verpakkingsklussen voor opdrachtgevers. In de (moes)tuin kunt u meehelpen met onderhoudsklussen of groenten verbouwen. Ook kunt u bij de interne transportdienst van Overduin helpen. Bijvoorbeeld met het rondbrengen van boodschappen naar de verschillende afdelingen. Opbrengsten van de arbeidsmatige dagbesteding investeren we weer in gereedschap en materiaal. De deelnemers van de arbeidsmatige dagbesteding belonen we middels een pluim. Denk hierbij aan een uitje, bbq in de tuin of een kerstpakket.

Voorzieningen

Naar de kapper of een hapje eten in een restaurant: deze alledaagse dingen blijven vanzelfsprekend. En het mooie is: u hoeft er de deur niet voor uit, want Overduin heeft het allemaal in huis.

Tuin

Topaz Overduin heeft een ruime tuin aan de rand van de duinen voor de bewoners en hun familie. Ook cliënten van Overduin (bijvoorbeeld bezoekers van de dagbesteding) en inwoners van Katwijk zijn er welkom. Het is er fijn wandelen of gewoon op een bankje genieten. In de beweegtuin staan diverse toestellen om alleen of samen te werken aan de conditie. Er zijn ook speeltoestellen voor kinderen en er is een dierenweide.

Sfeerruimte

Overduin heeft een prachtige sfeerruimte met een verwarmd waterbed met zachte deken, mooie lichtjes, afbeeldingen aan de wand en tal van technische snufjes. Het is hier heerlijk ontspannen voor bewoners. Door middel van zicht, gehoor, tast en geurelementen, kan echt contact gemaakt worden met de belevingswereld van een bewoner. Het belangrijkste doel is dat een bewoner zich prettig voelt. Welke zintuigen daarbij geprikkeld worden is voor iedereen verschillend. Medewerkers worden hierin getraind door een psycholoog. Bewoners kunnen ook samen met familie gebruikmaken van de sfeerruimte.

Restaurant

In het restaurant kunnen bewoners, bezoekers en cliënten van Overduin terecht voor koffie, thee, (fris)drank, kleine versnaperingen en een lunch. Er is ook een terras met prachtig uitzicht op de tuin en duinen. Het restaurant is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op dinsdag en donderdag ook van 19.00 tot 21.00 uur. Momenteel bouwen we een nieuw restaurant.

Kapel

De kapel in Overduin is een belangrijk ontmoetingspunt voor bewoners, familie en inwoners van Katwijk. Er worden diensten gehouden, maar ook activiteiten georganiseerd. Het is bovendien een fijne plek om even stil te zijn. Onlangs is de nieuwe kapel geopend.

Kapsalon

Knippen, föhnen, watergolven, kleuren: de kapper neemt de tijd voor u! Bewoners en cliënten van Overduin kunnen hun haar laten verzorgen in de kapsalon van Topaz Overduin. U kunt via de receptie of een zorgmedewerker een afspraak maken.

Beauty en wellness

Bewoners hoeven de deur niet uit voor een pedicure-, manicure- of schoonheidsbehandeling. Ook cliënten van Overduin zijn welkom in de beauty en wellness van Overduin, bijvoorbeeld bezoekers van de dagbesteding. Een afspraak maken kan via een zorgmedewerkers.

Digitale fiets

De digitale fiets is een hometrainer met beeldscherm. Bewoners en cliënten kunnen al fietsend een levensechte tocht maken door de binnenstad van Leiden of de duinen. De fiets is ook geschikt voor mensen in een rolstoel.

Uitleenbureau

Het Uitleenbureau beheert materialen die aansluiten bij de belangstelling, beperkingen en mogelijkheden van de bewoners. De brede collectie bestaat onder meer uit gezelschapsspellen, beweegspellen, muziekinstrumenten en braintrainers. Zeker als contact niet meer zo vanzelfsprekend is, kan bezoek met behulp van deze materialen toch samen iets ondernemen. Het Uitleenbureau biedt daarnaast hulp bij het regelen van een uitje of misschien wel een vakantie. In overleg met u en/of uw mantelzorger, kijken we wat de mogelijkheden zijn. Het Uitleenbureau is open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur. Onze receptionist wijst u de weg.

Diverse vervoersmiddelen

In Overduin is een rolstoel met duwondersteuning, een rolstoelfiets en een duofiets te leen. Zo kunt u er samen met uw bezoek lekker op uit. Daarnaast verhuurt stichting Duinbus een rolstoelauto (zonder chauffeur) aan naasten. Voor vervoer van bewoners en cliënten, op basis van beschikbaarheid. U regelt de vervoersmiddelen via het Uitleenbureau.

Rondvaartboot

Topaz heeft een eigen rondvaartboot. Enkele malen per jaar kunnen bewoners van Overduin hiervan tegen een kleine vergoeding gebruikmaken. De boot is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Zaalverhuur

Bewoners kunnen een ruimte afhuren voor het vieren van een feestje. Wij verzorgen de catering.