Aanbod VPT-zorg

Topaz Volledig Thuis is een zorgpakket, ook wel VPT-zorg. Het bestaat uit een breed aanbod van producten en diensten waarmee we u thuis ondersteunen. Welke zorg u krijgt, is afhankelijk van de indicatie die het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) u toekent.

Met een VPT-indicatie blijft uw eigen huisarts altijd eindverantwoordelijk voor de algehele medische zorg. U hoeft dus niet van huisarts te veranderen. Ook kunt u bij uw apotheek blijven.

Verpleging en verzorging

Bijvoorbeeld hulp bij opstaan, douchen, scheren, tandenpoetsen, steunkousen aantrekken, medicijngebruik, wondverzorging en injecties. Als het nodig is, bieden we deze zorg 24 uur per dag, 7 dagen per week. Inclusief geplande, ongeplande en acute nachtzorg, en palliatieve zorg.

Persoonlijke begeleiding

Hieronder vallen begeleiding bij het omgaan met uw ziekte, activerende activiteiten om uw vaardigheden en zelfredzaamheid te behouden en uw welzijn te bevorderen. Wat u belangrijk vindt om nog te kunnen, is hierbij leidend.

(Para)medische behandeling

U krijgt een VPT-indicatie met of zonder behandeling. Bij een VPT-indicatie zonder behandeling kunt u gebruik blijven maken van uw eigen fysiotherapeut, diëtist, psycholoog of andere behandelaar. U kunt ook de overstap maken naar de behandelaren van Topaz360. Hiervoor heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts. Onze behandelaren zijn gespecialiseerd in de behandeling van ouderen en chronisch zieken. Ze geven individuele behandeling en advies, maar werken ook nauw samen. Zowel met elkaar als met uw huisarts.

Krijgt u vanwege een bepaalde aandoening, beperking, stoornis of handicap een VPT-indicatie mét behandeling, dan levert Topaz altijd de (para)medische zorg die noodzakelijk is voor de behandeling van deze specifieke gezondheidsklacht(en). Onze specialist ouderengeneeskunde (SO) is hiervoor verantwoordelijk en wordt indien nodig bijgestaan door behandelaren van Topaz360. De SO stemt met uw huisarts af over eventuele medebehandeling.

Alarmering

Een abonnement op personenalarmering is inbegrepen. U krijgt een draadloze alarmknop voor om uw pols of hals. Drukt u op de knop, dan gaat er een signaal naar alarmcentrale Eurocross. Deze verbindt direct door naar een professionele zorgverlener van Topaz of ReBOZ die binnen twintig minuten bij u kan zijn als dat nodig is. ReBOZ is een regionaal samenwerkingsverband voor acute (nacht)zorg waarbij Topaz is aangesloten.

Passende dagbesteding

Voor passende dagbesteding kunt u een of meerdere dagen per week naar één van de zes ontmoetingscentra van Topaz. Hier brengt u op een fijne en zinvolle manier uw dag door. U bent onder de mensen, blijft actief en uw mantelzorger heeft even tijd voor zichzelf.

Huishoudelijke ondersteuning

Bij Topaz Volledig Thuis bieden we huishoudelijke ondersteuning waar u dit niet meer kunt. We proberen huishoudelijke klussen zo veel als mogelijk samen met u en/of uw mantelzorger(s) te organiseren. Zo zijn we samen verantwoordelijk voor een schone en veilige woonomgeving.

Gastvrouwen van Topaz Volledig Thuis kunnen ondersteunen bij:

  • Afwassen.
  • Wassen/drogen en strijkwerk.
  • Boodschappen doen.
  • Het schoonhouden van uw woning. U krijgt (afhankelijk van uw indicatie) 1 of 2 uur per week hulp bij het schoonhouden van uw woning. De werkzaamheden omvatten opruimen, stoffen, stofzuigen, bedden verschonen, schoonmaken van badkamer, toilet en keuken en vloeren dweilen. Wij werken hiervoor samen met gespecialiseerd schoonmaakbedrijf Groenoord Zorgt.

Wilt u meer hulp bij het huishouden? Dan kunt u zelf iemand inhuren.

Maaltijden

Topaz Volledig Thuis is inclusief ontbijt, lunch en avondeten. We regelen dat u een warme maaltijd krijgt thuisbezorgd of u eet gezellig in het restaurant van de Topaz-locatie die uw VPT-zorg levert. U kunt er ook voor kiezen uw maaltijden zelf te regelen. In dat geval krijgt u een vergoeding.

Vervoer en begeleiding

Bij Topaz Volledig Thuis zit vervoer naar de dagbesteding inclusief begeleiding. Moet u naar een andere zorgafspraak, bijvoorbeeld de tandarts of specialist, en is er geen mantelzorger beschikbaar om mee te gaan? Dan begeleiden wij u. De kosten voor het vervoer zelf (bijvoorbeeld taxikosten) zijn voor eigen rekening. Soms worden vervoerskosten (deels) vergoed door de zorgverzekeraar.

Mantelzorgondersteuning

Uw mantelzorger is onmisbaar. Daarom zijn we er ook voor hem of haar. Met een luisterend oor, tips en adviezen.

Voorzieningen en activiteiten

Op de Topaz-locaties die VPT-zorg leveren, kunt u kosteloos deelnemen aan activiteiten. Vervoer kunnen wij voor u regelen. Daarnaast kunt u tegen betaling gebruikmaken van de voorzieningen als de kapper en pedicure. In sommige locaties is het bovendien mogelijk een elektrische rolstoelfiets of duofiets te lenen, een rolstoelauto te huren of gebruik te maken van een tuktuk.