Ergotherapie

Zelf douchen, aankleden of boodschappen doen: het lijkt zo vanzelfsprekend. Maar door het ouder worden, een ziekte, operatie of beperking, kan het lastig zijn.

De ergotherapeuten van Topaz zoeken met u naar praktische oplossingen om dagelijkse handelingen (weer) zelf te doen. Zodat u zo zelfstandig mogelijk blijft.

Wie we helpen

Onze ergotherapeuten behandelen zowel cliënten die (tijdelijk) verblijven in Topaz-zorglocaties als mensen die zelfstandig wonen. Ze zijn gespecialiseerd in ouderen, chronisch zieken en mensen die revalideren. De ergotherapeuten van Topaz hebben veel ervaring met behandeling bij:

  • Dementie, parkinson, huntington, MS.
  • Oncologische aandoeningen.
  • Revalidatie na een beroerte (CVA), nieuwe knie of heup, botbreuk.

Hoe we helpen

U bespreekt met de ergotherapeut welke dagelijkse handelingen moeite kosten of helemaal niet meer lukken en wat u belangrijk vindt om (weer) te kunnen. Soms worden aanvullende tests, observaties of onderzoeken gedaan. Samen maakt u een behandelplan, afgestemd op uw wensen en mogelijkheden.

Ergotherapie kan bestaan uit:

  • Dagelijkse handelingen opnieuw of op een andere manier leren uitvoeren zodat ze u minder moeite kosten. Bijvoorbeeld opstaan uit bed of stoel, eten en drinken, omgaan met een slechter geheugen.
  • Adviezen over hulpmiddelen of aanpassingen in uw woning of kamer die het dagelijkse leven makkelijker en veiliger maken. Zoals een rolstoel, rollator, (trap)lift, aangepast bestek, verhoogd toilet, douchestoel. De ergotherapeut oefent ook het gebruik met u.
  • Nazorg als u bent ontslagen uit het ziekenhuis, revalidatiecentrum of verpleeghuis. De ergotherapeut kan de behandeling vervolgen en toezien op de afhandeling van aanvragen voor voorzieningen.
  • Adviezen voor uw mantelzorger en/of verzorging over hoe zij u het beste kunnen helpen.

Samen voor de beste behandeling

De ergotherapeuten werken nauw samen met andere behandelaren van Topaz. Bijvoorbeeld met de fysiotherapeut bij het vinden van een comfortabele lighouding met zo min mogelijk spierspanning waardoor beweegproblemen niet verergeren. Topaz is sterk in zo'n multidisciplinaire aanpak waarbij verschillende behandelaren samenwerken voor de best mogelijke behandeling. Het behandelteam bekijkt uw klachten in zijn geheel en u krijgt de combinatie van behandelingen die nodig is. De behandelaren stemmen hun behandelingen zorgvuldig op elkaar af of combineren ze zelfs. Een specialist ouderengeneeskunde (SO) of (GZ-)psycholoog heeft de regie. Dit is slechts 1 voordeel van kiezen voor de behandelaren van Topaz.

Bij ons of bij u

Woont u bij Topaz of verblijft u tijdelijk bij ons voor revalidatie of eerstelijns verblijf? Dan verwijst de specialist ouderengeneeskunde (een arts) van Topaz of uw huisarts u naar onze ergotherapeuten zodra dat nodig is. In onze zorglocaties zijn alle voorzieningen voor een optimale behandeling.

Woont u zelfstandig in de regio Leiden en de Bollenstreek? Dan kunt u via Topaz360 gebruikmaken van de deskundigheid van onze gespecialiseerde ergotherapeuten. De behandeling vindt dan meestal plaats bij u thuis.

Vergoeding, zorg regelen & meer info

Ergotherapie wordt meestal vergoed. Hoe dat gebeurt, wie verwijst en waar u meer informatie kunt krijgen, hangt af van uw situatie:

U woont in een Topaz-huis

Meestal neemt de specialist ouderengeneeskunde (SO) van Topaz de taken van uw huisarts over op het moment dat u bij Topaz komt wonen. De SO verwijst u door naar een ergotherapeut van Topaz zodra daar aanleiding voor is. De behandelingen zijn dan kosteloos voor u. Woont u bij Topaz en heeft u nog wel uw eigen huisarts? Dan kan die u verwijzen. Kijk bij 'U woont zelfstandig' hoe de vergoeding is geregeld.

U verblijft tijdelijk bij Topaz (revalidatie/eerstelijns verblijf)

Uw huisarts of medisch specialist heeft u verwezen naar Topaz voor revalidatie of eerstelijns verblijf. Is tijdens uw verblijf ergotherapie nodig om uw herstel te bevorderen? Dan vergoedt uw zorgverzekeraar dit. Uw eigen risico is van toepassing.

U woont zelfstandig

Als u zelfstandig woont kunt u voor behandeling terecht bij Topaz360. Wij hebben de voorkeur voor een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist. Topaz360 neemt vervolgens contact met u op. U kunt ook zonder verwijzing zelf contact opnemen met Topaz360. Meestal kunt u zonder wachttijd terecht bij onze ergotherapeuten.

Uw zorgverzekeraar vergoedt 10 behandeluren ergotherapie per kalenderjaar. Dit gaat ten laste van uw eigen risico. Veel zorgverzekeraars vergoeden meer behandeluren via een aanvullende verzekering.

Uw zorgverzekeraar of gemeente vergoeden in veel gevallen hulpmiddelen en aanpassingen aan uw woning. Onze ergotherapeuten kunnen u er alles over vertellen en helpen bij de aanvraag.