Bewegingstherapie

Bewegen is gezond. Maar ouderdom, een beperking of ziekte, kunnen het moeilijker maken om actief te blijven.

De bewegingstherapeuten van Topaz helpen u om op een verantwoorde manier te blijven bewegen, rekening houdend met wat u aankan.

Wie we helpen

Onze bewegingstherapeuten behandelen zowel bewoners van Topaz-zorglocaties als mensen die zelfstandig wonen. Ze zijn gespecialiseerd in ouderen en mensen met chronische lichamelijke beperkingen of chronische ziekten als dementie, huntington, parkinson en diabetes.

Bewegingstherapie kan worden ingezet bij:

  • Verminderde spierkracht, balans, mobiliteit, conditie
  • Looptraining
  • Valgevaar
  • Depressie

Bewegen met plezier

Regelmatig bewegen houdt de spieren soepel en uw conditie en kracht op peil. Bewegen heeft bovendien een positieve invloed op uw geheugen en hoe u zich voelt. Genoeg redenen om weer in beweging te komen of te blijven. Met gerichte adviezen en oefeningen zorgen onze therapeuten dat u met plezier beweegt en zo zelfstandig mogelijk blijft.

Bewegingstherapie voor bewoners

Woont u in een Topaz-huis? Dan kan de specialist ouderengeneeskunde of fysiotherapeut u doorverwijzen naar een bewegingstherapeut van Topaz. De behandeling is dan kosteloos voor u. Met de therapeut bespreekt u welke bewegingen moeite kosten en wat u belangrijk vindt om (weer) te kunnen. Soms worden aanvullende tests, observaties of onderzoeken gedaan.

Beweegplan op maat

Samen maakt u een beweegplan, afgestemd op uw wensen, behoeften, fysieke en psychische mogelijkheden. De bewegingstherapeut stemt dit af met degene die u heeft doorverwezen.

Sport, spel en andere beweegvormen

Onder begeleiding van de bewegingstherapeut gaat u aan de slag met sport, spel of andere vormen van bewegen. De therapie is individueel of in groepsverband en duurt gemiddeld 30 tot 45 minuten per keer. Hoeveel behandelingen u nodig heeft, hangt af van uw klachten en de voortgang van de therapie.

In huis of buitenshuis

De behandeling vindt meestal plaats in de Topaz-locatie waar u woont. Bewegingstherapie kan ook in een zwembad of buiten worden gegeven. Een voorbeeld is het duinloopprogramma voor mensen met de ziekte van Huntington in samenwerking met fysiotherapeuten van Topaz.

Senioren Fit voor 55-plussers

Speciaal voor senioren die zelfstandig wonen biedt Topaz Senioren Fit: sporten met een eigen 'personal trainer'. Ieder volgt een persoonlijk programma en krijgt individuele aanwijzingen van de bewegingstherapeut. U traint in onze speciale trainingsruimten in Topaz Overduin in Katwijk of Topaz Zuydtwijck in Leiden.

Informatie en aanmelden

U kunt uzelf aanmelden voor Senioren Fit bij de bewegingstherapeuten van Topaz360, zonder verwijzing. Na een proeftraining kunt u een strippenkaart afnemen voor 10 trainingen voor € 95,-.

Samen voor de beste behandeling

De bewegingstherapeuten werken nauw samen met andere behandelaren van Topaz. Vaak met de fysiotherapeut, maar ook met bijvoorbeeld de muziektherapeut. Topaz is sterk in zo'n multidisciplinaire aanpak waarbij verschillende behandelaren samenwerken voor de best mogelijke behandeling. Het behandelteam bekijkt uw klachten in zijn geheel en u krijgt de combinatie van behandelingen die nodig is. De behandelaren stemmen hun behandelingen zorgvuldig op elkaar af of combineren ze zelfs. Een specialist ouderengeneeskunde (een arts) of (GZ-)psycholoog heeft de regie. Dit is slechts 1 voordeel van kiezen voor de behandelaren van Topaz.