Syndroom van Korsakov

Heeft u het syndroom van Korsakov en kunt u niet meer zelfstandig wonen? Verpleeghuis Topaz Overduin biedt u een huiselijke, beschermde woonomgeving, prachtig gelegen aan de rand van de Katwijkse duinen. Op onze specialistische afdeling woont u 'zo thuis mogelijk'.

Onze medewerkers zijn opgeleid om de best mogelijke zorg, begeleiding en behandeling te bieden bij het syndroom van Korsakov. En ondersteunen ook uw familie en andere dierbaren bij het omgaan met de ziekte. Samen houden we u leven zo aangenaam mogelijk.

Wie we helpen

 • U heeft een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz), op basis van VV of LG.
 • Om zorgvuldig te beoordelen of Topaz Overduin een geschikte locatie voor u is, vragen wij u contact op te nemen met de zorgadviseurs van het Cliënt Service Bureau van Topaz. Zij kunnen uw specifieke situatie in kaart brengen en meer informatie geven. Vraag ook naar de mogelijkheid om een kijkje te nemen op de afdeling. Zo kunt u zelf ervaren hoe het bij ons is. U bent van harte welkom!

Hoe we helpen

Met een fijne plek om te wonen, verzorging, (arbeidsmatige) dagbesteding en behandeling, helpen we u om structuur aan te brengen in uw leven. Wilt u meer weten?

 • Wonen in Topaz Overduin
  U woont op een afdeling speciaal afgestemd op mensen met het syndroom van Korsakov. De afdeling is alcoholvrij en gedeeltelijk gesloten. Hier wordt in een huiselijke omgeving in een kleine groep geleefd en gezorgd. U bent dus omringd door vertrouwde gezichten. We noemen dit 'kleinschalig zorgen'. U heeft een eigen zit-slaapkamer voor de nodige privacy. Aanspraak en gezelligheid vindt u in de gemeenschappelijke huiskamer. Daar wordt ook elke dag samen gekookt en gegeten. Als u liever in uw kamer eet, is dat natuurlijk ook mogelijk. U woont en leeft kortom, zoveel mogelijk als thuis. Afdelingshond Pompey die zich graag laat knuffelen en altijd wel wil spelen, versterkt de huiselijke sfeer op de afdeling.

 • Gespecialiseerde zorg en behandeling
  Samen met u stemmen we af welke zorg, begeleiding en behandeling nodig is. Bijvoorbeeld hulp bij de juiste voeding, persoonlijke verzorging en medicatie. Of behandeling om lichamelijke en psychiatrische klachten te verminderen of beheersbaar te houden.

 • (Arbeidsmatige) dagbesteding
  We ondersteunen u bij uw dagelijkse bezigheden met een gestructureerd dagprogramma. Daarbij staat een zo normaal mogelijk dagritme centraal: opstaan, wassen, aankleden, ontbijten, koffie zetten, boodschappen doen, tv kijken, erop uit met de (duo)fiets of een wandeling maken met de hond. U kunt ook deelnemen aan activiteiten die we organiseren voor beweging en ontspanning en gebruikmaken van de vele voorzieningen die Overduin rijk is. Overduin biedt daarnaast arbeidsmatige dagbesteding. Bij de arbeidsmatige dagbesteding kunt u meedoen met de houtbewerking. Ook kunt u deelnemen aan de kook- en bakgroep. In de (moes)tuin kunt u meehelpen met onderhoudsklussen of groenten verbouwen. Ook kunt u bij de interne transportdienst van Overduin helpen. Bijvoorbeeld met het rondbrengen van boodschappen naar de verschillende afdelingen. Opbrengsten van de arbeidsmatige dagbesteding investeren we weer in gereedschap en materiaal. De deelnemers van de arbeidsmatige dagbesteding belonen we middels een pluim. Denk hierbij aan een uitje, bbq in de tuin of een kerstpakket.

Appeltaart maken dagbesteding
Tuinieren dagbesteding

Expertteam

Bij Topaz bent u in deskundige handen. Een team van experts biedt de specialistische zorg, behandeling en begeleiding die u nodig heeft. Het team bestaat onder andere uit verzorgenden, welzijnsmedewerkers, verpleegkundigen, specialisten ouderengeneeskunde en behandelaren zoals fysiotherapeuten, diëtisten, psychologen en maatschappelijk werkers. Zij hebben veel ervaring met zorg en behandeling van mensen met het syndroom van Korsakov. Onze medewerkers werken nauw samen met elkaar, met u en uw naasten en andere zorgprofessionals die bij uw zorg betrokken zijn. Bijvoorbeeld uw medisch specialist.

Samenwerken voor betere zorg

Topaz Overduin is lid van het Korsakov Kenniscentrum. Samen met andere zorgaanbieders, specialisten en onderwijsinstellingen, werken we aan verbetering van de zorg en behandeling van mensen met het syndroom van Korsakov. Onder andere door kennis en ervaring uit te wisselen.

Waar kunt u terecht?

We bieden zorg bij het syndroom van Korsakov aan in onze zorglocatie Topaz Overduin in Katwijk.

Zorg aanvragen & vergoeding

Voor onze korsakov-zorg heeft u een indicatie nodig voor de Wet langdurige zorg (Wlz), op basis van VV of LG. Met deze indicatie worden de kosten voor zorg, begeleiding, verblijf en behandeling vergoed. U betaalt wel een eigen bijdrage. Het Cliënt Service Bureau (CSB) van Topaz kan u meer over vertellen over de indicatie aanvragen, vergoedingen en eigen bijdragen.

Veelgestelde vragen

Is er een wachtlijst voor de korsakov-afdeling in Overduin?

We proberen u zo snel mogelijk te helpen. Wilt u weten hoe snel u terechtkunt?

Hoe vraag ik korsakov-zorg aan?

Voor onze korsakov-zorg heeft u een indicatie nodig voor de Wet langdurige zorg (Wlz), op basis van VV of LG. Het Cliënt Service Bureau (CSB) van Topaz kan u helpen bij de aanvraag.

Hoe wordt korsakov-zorg vergoed?

Voor onze korsakov-zorg heeft u een indicatie nodig voor de Wet langdurige zorg (Wlz), op basis van VV of LG. Met deze indicatie worden de kosten voor zorg, begeleiding, verblijf en behandeling vergoed. U betaalt wel een eigen bijdrage. Het Cliënt Service Bureau (CSB) van Topaz kan u meer over vertellen over indicatie aanvragen, vergoedingen en eigen bijdragen.

Zijn er nog bijkomende kosten als ik bij Topaz kom wonen?

Ja, bepaalde aanvullende producten en diensten vallen niet onder de Wet langdurige zorg (Wlz), zoals waskosten en telefoon/tv aansluiting. U bent uiteraard geheel vrij in uw keuze deze wel of niet af te nemen. Zodra u bij ons komt wonen, krijgt u informatie over de producten en diensten die u extra kunt afnemen en de kosten die wij daarvoor in rekening brengen.

Heeft u vragen?

Moet ik tijdens mijn verblijf bij Topaz een geldig id hebben?

Ja, in Nederland is het verplicht een geldig legitimatiebewijs te kunnen tonen. Bij de start van uw verblijf vragen we tijdens het intakegesprek naar uw identiteitsbewijs. Heeft u geen (geldig) identiteitsbewijs en kunt u niet meer zelfstandig naar de gemeente? Dan kan er een afspraak met een fotograaf en een medewerker van het gemeentehuis gemaakt worden in de Topaz-locatie.

Wat is het syndroom van Korsakov?

Het syndroom van Korsakov is een hersenaandoening die het gevolg is van ernstig vitamine B1-gebrek. Korsakov treedt voornamelijk op bij alcoholverslaving. Ook kan er Korsakov ontstaan door zwangerschapsbraken, Anorexia Nervosa en bij een maagverkleining. Mensen met een alcoholverslaving lopen een hoger risico omdat zij vaak slecht eten en een verhoogde vitaminebehoefte hebben. Mensen met het syndroom van Korsakov hebben geheugenproblematiek en verliezen het vermogen om te plannen en een structuur in de dag aan te brengen. Hierdoor zie je vaak zelfverwaarlozing en een passieve leefstijl. Men is niet in staat om voor zichzelf te zorgen. Bij Korsakov door langdurig alcoholmisbruik ontstaan er ook lichamelijke klachten zoals afwijkingen aan organen als het hart, lever en alvleesklier. Ook kun je een afname in mobiliteit zien.

Waar kan ik terecht als ik een andere vraag heb?