Naastentraining

Wanneer uw naaste dementie krijgt, komt er veel op u af. Onzekerheid over de toekomst en uw rol daarin. Maar ook praktische vragen, over hoe u uw naaste het beste kunt helpen en hoe de ziekte zich verder zal ontwikkelen. Om u juist in die fase verder te helpen, lanceert het Expertisecentrum Dementie de Naastentraining.

Het Expertisecentrum Dementie is een samenwerking van verschillende zorgorganisaties in de regio, met veel kennis op het gebied van dementie. Beter Thuis met Dementie, de cursusweek voor mensen met dementie en hun partners, is één van de gewaardeerde projecten van het expertisecentrum. De kring van mensen rondom iemand met dementie is groter dan de partner alleen. En juist voor hen wil het expertisecentrum ook helpende informatie bieden. Zodat de persoon met dementie beter geholpen en begrepen wordt en de partner minder belast.

Een rugzak aan informatie

De Naastentraining is bedoeld voor naasten van thuiswonende mensen met dementie, bijvoorbeeld hun kinderen. In twee dagen maken professionals uit de zorgorganisaties van het expertisecentrum hen wegwijs in wat ze kunnen verwachten na de diagnose dementie. Naasten krijgen een rugzak aan informatie tijdens de geheel verzorgde 2-daagse cursus. Ze leren over dementie, het ziektebeeld en de perspectieven. Maar ook wat het met hen als naaste doet, en welke hulp zij in kunnen roepen. Zo kunnen ze iets zekerder de toekomst tegemoet en met meer vertrouwen (een deel van) de mantelzorg op zich nemen. Daarnaast ontmoeten ze mensen die voor dezelfde uitdagingen staan, wat in alle projecten van het expertisecentrum als waardevol wordt aangemerkt.

Praktisch

De volgende Naastentrainingen zijn op:

  • 31 mei en 1 juni 2024
  • 5 en 6 juli 2024
  • 13 en 14 september 2024
  • 15 en 16 november 2024

De training vindt plaats in Topaz Zuydtwijck in Leiden. Dankzij een bijdrage van de dertien gemeenten in de regio Zuid-Holland Noord en het zorgkantoor van Zorg en Zekerheid, bedraagt de eigen bijdrage slechts 50 euro. Per Naastentraining is er ruimte voor maximaal 20 deelnemers. Opgeven kan door te mailen naar expertisecentrumdementie@topaz.nl of bellen naar 06-22117039.