Intro

Boek 'Wij kunnen toveren!'

Topaz presenteert ‘Wij kunnen toveren!’; een boek over de ervaringen met een nieuwe aanpak in verpleeghuizen, opgetekend door journalist Corine Koole. Over hoe zorginstellingen veranderen als de bewoners het zelf voor het zeggen krijgen. Zorgorganisatie Topaz en de beweging radicale vernieuwing willen op deze manier laten zien hoe het ook kan.

Juist in deze tijd van onzekerheid tijdens de tweede Coronagolf is een positief geluid noodzakelijk. Het gaat altijd om de balans tussen welzijn en veiligheid. De balans tussen algemeen belang in onze huizen en dat van de individuele bewoner.

Ik wil het boek graag bestellen

Prijs €23,50

SKU: 9789090336978
Verschenen: 12-11-2020
Leverbaar: Direct
Druk: 1e druk
Productvorm: Zachte kaft
Taal: Nederlands
Uitgever: Topaz
Aantal pagina’s: 128

Ga naar de bestelsite

Ervaringen met een nieuwe aanpak in verpleeghuizen

Elke dag verhuizen er tientallen mensen naar verpleeghuizen, omdat het thuis echt niet langer gaat. Dat zijn ingrijpende momenten voor de betrokkenen. Van de ene op de andere dag wonen ze samen met mensen voor wie ze niet gekozen hebben en worden ze verzorgd door mensen die ze niet konden kiezen. Ook worden ze onderworpen aan systemen die hun toch al moeilijke laatste jaren niet altijd opvrolijken. Wanneer kan je douchen? Hoe laat kan je naar bed? Wat eet je? En kun je naar buiten als je daar zin in hebt?

Een aantal verpleeghuizen* in Nederland heeft een paar jaar geleden besloten dat dat anders moet en kan. Niet de regels en de organisatie moeten centraal staan, niet het risicomijdend optreden, maar het leven en welzijn van de mensen om wie het gaat. ‘Wie is die bewoner en wat wil die’ is het leidende uitgangspunt. Niet: ‘Zo doen wij dit nu eenmaal en zo hoort het.’

In 22 interviews door journalist Corine Koole (o.a. de Volkskrant, Linda) vertellen bewoners, familieleden, verzorgenden, artsen, leidinggevenden en bestuurders over hun ervaringen met de nieuwe aanpak (Van Regels naar Relaties*). ‘We hopen op een veenbrand in de verpleeghuiszorg,’ zegt Marie-Antoinette Bäckes, coördinator radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Of zoals Topaz voorzitter van de raad van bestuur Lia de Jongh zegt: ‘Dit gaat om het echte leven, niet langer over het leven in “Reservaat Verpleeghuis”.’ En bewoner Henk Anemaat heeft eindelijk geen last meer van zijn voeten.

Fotografie: Henny Beemsterboer
Ontwerp en beeldbewerking: Mónica Waalwijk de Carvalho, Artgrafica

Mede mogelijk gemaakt door:

Radicale vernieuwing zorg

Het netwerk ‘Radicale vernieuwing zorg, van regels naar relaties’ droomt van zorg waarin mensen het belangrijkst zijn, en niet de regels of protocollen. Het gaat om wat er speelt tussen de mensen die zorg nodig hebben, hun naasten en de mensen die zorg verlenen. Wie zorg nodig heeft, moet binnen zijn eigen mogelijkheden een waardig leven kunnen leiden, met zorg die daarbij past. Naasten die een bijdrage willen leveren, mogen dat en worden daarvoor gewaardeerd. En iedereen die in de zorg werkt moet weer verantwoordelijkheid durven nemen om zo de passie te kunnen ervaren die de reden is geweest om voor dit werk te kiezen.

De productie van het boek

In de drukkerij

Bij de boekbinder