Ga direct naar de inhoud, het hoofdmenu, het servicemenu of het zoekveld.

Ziekte van Huntington

Een complexe aandoening van het zenuwstelsel.

Wat is de ziekte van Huntington?

 

Huntington Disease is een complexe aandoening. De ziekte tast het zenuwstelsel aan. Dit heeft invloed op de werking van de hersenen. In Nederland lijden ongeveer 1.500 mensen aan deze ongeneeslijke ziekte.

Huntington is niet te stoppen

De ziekte heeft zowel lichamelijke als psychische gevolgen en neemt steeds ernstiger vormen aan. Patiënten kunnen bijvoorbeeld hun bewegingen niet meer controleren, vergeetachtig worden of zich agressief uiten. Uiteindelijk leidt de ziekte tot de dood. Naarmate de ziekte zich ontwikkelt, heeft de patiënt steeds meer zorg nodig, totdat hij of zij volledig afhankelijk is van anderen.

De ziekte beheerst het gezinsleven

Voor familieleden is de zorg vaak een grote belasting. De ziekte van Huntington is erfelijk. Kinderen van een ouder met Huntington hebben 50% kans dat ze de ziekte erven. Dit en de voortdurende zorg voor de zieke vader of moeder maakt de ziekte van Huntington tot een echte ‘familieziekte’.

De best mogelijke zorg

De ziekte van Huntington is niet te genezen, ook niet te vertragen  of te remmen. De best mogelijke zorg die we kunnen bieden, is het behandelen van de symptomen van de ziekte. Ook met aanpassingen en hulpmiddelen kunnen we de gevolgen van de ziekte zo veel mogelijk opvangen.

Huntington & Topaz