Ga direct naar de inhoud, het hoofdmenu, het servicemenu of het zoekveld.

Dementerende vrouw

Wat is dementie?

 

Dementie is een hersenaandoening die iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk maakt van de zorg van anderen. Maar liefst 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie.

Het geheugen van mensen met dementie laat hen steeds meer in de steek. De ziekte tast hun hersenfuncties aan, waardoor ze in de war raken over de tijd waarin ze leven en de plaats waar ze zijn.

Stadia van dementie

In het eerste stadium kunnen mensen bijvoorbeeld niet meer op woorden komen of vergeten ze waar ze dingen hebben opgeborgen. Naarmate de ziekte vordert, gaan dementerenden steeds verder terug in de tijd. Ze kunnen denken dat ze weer dertig zijn met jonge kinderen, terwijl ze in werkelijkheid al lang grootouder zijn. In het laatste stadium raken ze steeds verder weg in hun eigen leefwereld en kunnen niet meer goed verbaal communiceren. Hun eetlust neemt af en ze bewegen minder. Niet zo gek dat deze achteruitgang voor veel frustratie zorgt. Daarnaast verandert hun gedrag onder invloed van de ziekte en zelfs hun persoonlijkheid.

De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Naar schatting lijdt 60 tot 70% van de dementerenden aan deze vorm van dementie.