Ontmoetingscentrum

Woont u thuis maar wordt het steeds lastiger om zelfstandig de dag door te brengen? Bijvoorbeeld door geheugenproblemen of ziekte? Bezoek dan voor dagbesteding één van de zes ontmoetingscentra van Topaz.

Een of meerdere keren per week brengt u bij ons op een betekenisvolle manier uw dag door met activiteiten die aansluiten bij uw interesses. U bent onder de mensen, blijft actief en uw mantelzorger heeft tijd voor zichzelf. Dat helpt om langer thuis te blijven wonen.

Voor wie

  • Ouderen met dementie.
  • Mensen met chronische beperkingen, bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte (CVA) en parkinson.
  • Ouderen met behoefte aan sociaal contact.
  • Mensen die op de wachtlijst staan voor een woonplek in een van onze huizen. Onder voorwaarden kunnen ze ter overbrugging gebruikmaken van onze ontmoetingscentra.
  • Mensen die gebruik maken van Topaz Volledig Thuis en/of Topaz360.

Dagbesteding die bij u past

Het ontmoetingscentrum zorgt voor dagritme, structuur, ontmoeting en zingeving. Het draagt bij aan het behoud van uw conditie en vertraging van het ziekteproces. Bovendien motiveren we u om zoveel mogelijk zelf te doen. Zo blijft u zo zelfstandig mogelijk. We leren u graag kennen. Want als we weten wat voor u belangrijk is, vinden we samen een daginvulling die bij u past.

Er is keuze uit bewegingsactiviteiten, geheugentraining, creatieve-, muzikale- of ontspanningsactiviteiten. Allemaal onder begeleiding van onze deskundige medewerkers. Zoals wandelen, koersballen, actualiteiten bespreken, een kennisquiz doen, schilderen, zingen, kaartspellen en koken. We gaan er ook regelmatig op uit, bijvoorbeeld voor een boottocht, naar het strand of een pluktuin.

Waar kunt u terecht?

De zes ontmoetingscentra van Topaz zijn gehuisvest in Topaz-zorglocaties.
Elk ontmoetingscentrum heeft zijn eigen sfeer, groepssamenstelling, activiteiten en voorzieningen.

Combineer uw bezoek aan het ontmoetingscentrum gemakkelijk met een behandeling door een behandelaar van Topaz360 zoals een fysiotherapeut, diëtist of psycholoog. Zij zijn gespecialiseerd in de behandeling van ouderen, mensen met dementie of een chronische ziekte. Of maak gebruik van aanwezige voorzieningen als de kapper en pedicure. Ook als u een VPT-indicatie voor Topaz Volledig Thuis heeft, kunt u kosteloos gebruik maken van de dagbesteding.

Een dag in het ontmoetingscentrum

Ondersteuning voor uw mantelzorger

Uw partner of andere mantelzorger die thuis voor u zorgt, is onmisbaar. Maar ook die heeft weleens tijd voor zichzelf nodig. Uw bezoek aan het ontmoetingscentrum maakt dat mogelijk. Wij ondersteunen mantelzorgers ook actief met een luisterend oor, tips en adviezen en informatieve mantelzorgbijeenkomsten. En speciaal voor stellen waarvan één beginnende dementie heeft, is er de cursus Beter Thuis met Dementie.

Vrijwilliger worden

Vrijwilligers zijn belangrijk voor de mensen die onze ontmoetingscentra bezoeken. Ze zorgen voor dat beetje extra aandacht waar iedereen blij van wordt.

We zijn zo goed als u dat vindt

Elke dag doen we ons best om liefdevolle zorg te bieden. Vaak gaat dat goed. Soms ook niet. In elk geval vinden we het belangrijk om transparant te zijn over de zorg die we bieden en kunnen verbeteren. Weten hoe de ontmoetingscentra van Topaz worden beoordeeld?

Zorg aanvragen

Neem contact op met de zorgadviseurs van het Cliënt Service Bureau (CSB). Wij helpen u graag. Ook voor een proefdag of meer informatie kunt u bij het CSB terecht.

Vergoeding

De kosten voor het ontmoetingscentrum worden meestal vergoed. Vaak betaalt u wel een eigen bijdrage en eventueel kosten voor vervoer en lunch.

Veelgestelde vragen

Is er een wachtlijst voor het ontmoetingscentrum?

Nee, voor de ontmoetingscentra is geen wachtlijst.

Wat zijn de openingstijden van het ontmoetingscentrum?

Maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Is vervoer naar het ontmoetingscentrum geregeld?

Als u niet op eigen gelegenheid naar het ontmoetingscentrum kunt komen, regelt Topaz het vervoer. U krijgt de kosten voor vervoer vergoed als u daar een indicatie voor heeft en gebruikmaakt van het aangeboden groepsvervoer. Gaat u naar het ontmoetingscentrum van Overrhyn of Overduin, dan is een medewerker tijdens het vervoer als begeleider aanwezig.

Is lunch geregeld in het ontmoetingscentrum?

U neemt zelf uw lunch mee of laat ons de lunch (brood/warme maaltijd) verzorgen tegen een vergoeding.

Zijn er mogelijkheden om te rusten in het ontmoetingscentrum?

Ja, op alle locaties zijn rustmogelijkheden in een ligstoel. In Overrhyn en Zuydtwijck zijn ook slaapkamers met bedden beschikbaar.

Hoe vraag ik dagbesteding aan?

Wij helpen u graag. Ook voor een proefdag kunt u bij het CSB terecht.

Hoe wordt dagbesteding vergoed?

De kosten voor het ontmoetingscentrum worden vergoed door:

  • de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of
  • de Wet langdurige zorg (Wlz) of
  • een persoonsgebonden budget (pgb) of
  • op particuliere basis

Eigen bijdrage

Voor dagbesteding via de Wmo, Wlz of een pgb betaalt u een eigen bijdrage aan het Centraal Administratiekantoor (CAK). Op www.hetcak.nl leest u er meer over en berekent u de eigen bijdrage in uw situatie.

Vervoerskosten

Indien nodig verzorgt Topaz het vervoer. U krijgt de kosten voor vervoer vergoed als u daar een indicatie voor heeft en gebruikmaakt van het aangeboden groepsvervoer.

Kosten lunch

U neemt zelf uw lunch mee of laat de lunch (brood/warme maaltijd) door ons verzorgen. In dat geval betaalt u een vergoeding die afhankelijk is van de soort indicatie/beschikking die u heeft.

Kan ik als niet-bewoner ook gebruikmaken van voorzieningen?

Ook als u thuis woont, is Topaz er voor u. Onze fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist en andere behandelaren kunnen u zo nodig thuis behandelen.

Bovendien bent u van harte welkom bij onze Topaz-locaties. Wanneer u gebruik wilt maken van onze kapper, pedicure of ons sfeervolle restaurant, loopt u gewoon bij ons binnen. De receptioniste bij de ontvangstbalie wijst u de weg. Voor deelname aan onze ontmoetingscentra, heeft u eerst een indicatie nodig.

Heeft u vragen?

Hoe kan ik vrijwilliger worden?

Wil je jouw talenten en vaardigheden op een andere manier inzetten voor het welzijn van bewoners en cliënten? We staan open voor je ideeën.

Waar kan ik terecht als ik een andere vraag heb?