Ga direct naar de inhoud, het hoofdmenu, het servicemenu of het zoekveld.

Maatschappelijk werk bij dementie

Onze maatschappelijk werker weet de weg naar de juiste instanties, kent de regelingen en helpt u met praktische en emotionele problemen.

Maatschappelijk werk bij dementie

 

De boodschap ‘u lijdt aan dementie’ komt hard aan. Ook voor uw naasten kan de diagnose pijnlijk zijn. De maatschappelijk werker loodst familieleden en mantelzorgers van dementerenden door het steeds veranderende ziekteproces. Zo voorkomt u overbelasting en krijgt u het gevoel dat u het aankunt.

Problemen bij dementie

Er komen ook praktische problemen kijken bij dementie, waarbij de maatschappelijk werker u kan ondersteunen. Wanneer vertel u uw vader dat hij niet meer kan autorijden? Hoe ondersteunt u uw moeder met de financiën, zodat ze nog wel het gevoel heeft dat ze zelf kan beslissen? Hoe zorg u voor uw vrouw, maar loopt u uzelf niet voorbij? Hoe gaat u om met het gevoel van onmacht?

Omgaan met dementie

Onze maatschappelijk werker dementie ondersteunt u en uw familie bij het leren omgaan met dementie, want er verandert veel. De maatschappelijk werker weet met welke zorg, behandelingen, activiteiten en voorzieningen u zich zo lang mogelijk redt, samen met uw partner of familie.

Als thuis wonen niet meer gaat

Ook als thuis wonen niet meer gaat en u en uw partner (of familie) kiezen voor een verpleeghuis, kan de maatschappelijk werker helpen. Denk bijvoorbeeld aan alles wat er komt kijken bij de overgang van thuis wonen naar wonen in een verpleeghuis. U heeft misschien veel vragen op praktisch en financiëel, maar ook op emotioneel gebied. U kunt denken aan vragen zoals  ‘Hoe laat ik de zorg voor mijn man los?' of 'Hoe ga ik mijn eigen leven nu weer invulling geven?’.

Wij kunnen met u in gesprek gaan, een familieberaad organiseren of u kunt aansluiten bij de gespreksgroepen die wij organiseren.

 
 

Ook juridische en financiële ondersteuning

Ook met juridische, financiële en praktische vragen kunt u bij onze maatschappelijk werker terecht. Ze kan u bijvoorbeeld adviseren als u keuzes moet maken over:

Neem contact met ons op

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor behandeling bij dementie? Neem dan contact op met ons Cliënt Service Bureau via 071 4056 925 of via de button 'Stel een vraag' rechts bovenaan deze pagina.

Meer informatie over dementie Meer informatie over maatschappelijk werk

Maatschappelijk werk bij dementie bij u in de buurt

Topaz biedt maatschappelijk werk bij dementie als u bij ons verblijft in één van onze locaties, maar onze maatschappelijk werker komt ook bij u thuis. Als thuiswonende maakt u een afspraak bij onze Behandelpraktijk Leiden-Zuid en Voorschoten; Behandelpraktijk Leiden-Noord of Behandelpraktijk Katwijk en Noordwijkerhout.