Ga direct naar de inhoud, het hoofdmenu, het servicemenu of het zoekveld.

Logopedie bij het syndroom van Korsakov

Onze logopedist helpt u bij spraak- en slikproblemen die ontstaan bij het syndroom van Korsakov.

Logopedie bij het syndroom van Korsakov

 

Behandeling taal- en spraakproblemen

Bij het syndroom van Korsakov lukt het soms minder goed om gesproken taal te verwerken en te begrijpen of om gedachten om te zetten in spraak. Ook kan het zijn dat de spraak minder duidelijk wordt. Door geheugenproblemen kan er verwarring in de communicatie ontstaan.

Onze logopedist biedt u en uw familie technieken en adviezen om te leren omgaan met deze problemen, zodat de communicatie met uw omgeving zo goed mogelijk kan blijven verlopen.  

Behandeling slikproblemen

Soms gaat het slikken minder goed als gevolg van de  neurologische schade bij het syndroom van Korsakov. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u telkens moet hoesten wanneer u eet of drinkt, of dat u zich makkelijk verslikt. Het eten en drinken kan dan in uw luchtpijp of zelfs in de longen terecht komen met als eventueel gevolg een longontsteking.

Mocht u door onvoldoende voeding veel afvallen, kan dit verschillende neveneffecten hebben. Zo kan het zijn dat u vaker moe bent en aan fysieke energie inlevert. Ook kan het zijn dat uw gebitsprothese niet meer zo goed past, waardoor het kauwen van vast voedsel een probleem wordt.

Onze logopedist bekijkt samen met u hoe het slikken bij u verloopt en oefent met u om weer goed en veilig te kunnen slikken. Ook krijgt u praktische tips en adviezen, waardoor het eten en drinken weer aangenaam wordt.

 
 

Logopedie bij Korsakov bij Topaz Overduin