Woonzorgcentrum Topaz Foreschate op 26 augustus op feestelijke wijze geopend

Op 26 augustus werd de nieuwbouw van Topaz Foreschate aan de Rouboslaan in Voorschoten feestelijk geopend.

Teamleider Marion Savenije, Topaz-bestuurder Mariëtte Vos Lambooy en Freek Koersvelt, manager Zorgvastgoed van Woonzorg Nederland, spraken de genodigden toe. Na de speeches knipte mevrouw Verhoog, bewoonster van het woonzorgcentrum, het lint door om de opening officieel te markeren. De burgemeester van Voorschoten, Nadine Stemerdink, was ook aanwezig om dit bijzondere moment bij te wonen.

Gelegen in de wijk Boschgeest, biedt Topaz Foreschate zorg en woonruimte aan ouderen met lichamelijke en/of geestelijke beperkingen. Topaz huurt het pand van Woonzorg Nederland. Het nieuwe gebouw is door Evelien van Veen van Woonwerk Architecten ontworpen met duurzaamheid en innovatie in het achterhoofd. Door de toepassing van zorgdomotica wordt de kwaliteit van zorg verbeterd en kunnen zorgverleners hun werk efficiënter uitvoeren. De nieuwe locatie beschikt over een uitnodigend restaurant en een ruime tuin aan de achterzijde waar bewoners kunnen ontspannen. Freek Koersvelt, manager Zorgvastgoed Woonzorg Nederland: "Foreschate staat symbool voor trots op samenwerking. Stap voor stap en steen voor steen heeft de samenwerking geresulteerd in dit nieuwe thuis. En wat is het mooi geworden!"

Duurzaamheid en domotica

Het nieuwe gebouw is volledig gasloos en maakt gebruik van warmtepompen en zonnepanelen, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van het woonzorgcentrum. Daarnaast zijn slimme sensoren en andere moderne zorgdomotica geïntegreerd om de zorg optimaal af te stemmen op de individuele behoeften van de bewoners.

Andere opzet van zorgafdelingen

De bewoners zijn in juni verhuisd vanuit locatie Groenhoven in Leiden, waar zij de afgelopen 2,5 jaar verbleven. Het nieuwe gebouw is volledig ingericht om aan hun wensen en behoeften te kunnen voldoen, met ruime kamers en gemeenschappelijke ruimtes. Elke kamer is voorzien van individueel regelbare verwarming en koeling, en elke afdeling heeft toegang tot een buitenruimte. Mirjam Poot, directeur zorg: "Ik ben heel blij. Afgelopen periode is hectisch geweest maar het is inmiddels steeds meer het eigen huis van de bewoners geworden. Het hele huis wordt ook echt gebruikt door de bewoners. Het is prachtig met heel veel licht, heel veel ruimte. Het oude Foreschate was oorspronkelijk een bejaardenhuis, met grote zitkuil. Het nieuwe Foreschate is echt kleinschalig wonen met kleine units, met zwaardere zorg."

Open ochtend op donderdag 29 augustus

Drie dagen na de feestelijke opening, op donderdag 29 augustus, organiseert Foreschate een open ochtend voor geïnteresseerden. Buurtbewoners zijn van harte welkom tussen 10:00 en 12:00 uur om een kijkje te komen nemen en de nieuwe faciliteiten te ontdekken.