Eerste paal nieuwbouw zorgcomplex Topaz Foreschate

Vrijdag 17 juni startte officieel de bouw van het nieuwe Topaz Foreschate in Voorschoten.

Wethouder Paul de Bruijn van gemeente Voorschoten sloeg samen met een van de bewoners van Topaz Foreschate en de drie directieleden van Woonzorg Nederland, Topaz en Ouwehand Bouw symbolisch de eerste palen. Vanaf medio 2023 zal het nieuwe Topaz Foreschate plek bieden aan zeventig ouderen met dementie of met chronisch lichamelijke klachten die niet meer zelfstandig kunnen wonen.

De start van de bouw werd op feestelijke wijze gevierd met bewoners van Topaz Foreschate. Martin Ouwehand van Ouwehand Bouw Katwijk en de twee bestuurders Cees van Boven en Edwin Kalbfleisch, respectievelijk van Woonzorg Nederland en Topaz gaven een korte toelichting op het bouwproject. Ook wethouder Paul de Bruijn nam het woord.

Toekomstgericht

Met het oog op duurzaamheid en de veranderende zorgbehoefte is er gekozen voor een heel nieuw pand in plaats van voor renovatie. Zo wordt er voorgesorteerd op de toekomst en sluiten de woningen beter aan op hoe ouderen willen wonen en welke zorg zij nodig hebben.
Cees van Boven, bestuurder Woonzorg Nederland: “We zien een toenemende vraag naar woonruimte voor senioren die zorg nodig hebben. Door zorgcomplexen te bouwen, zoals in Voorschoten, spelen we in op deze behoefte. We zijn dan ook trots op de samenwerking met Topaz en alle andere betrokken partijen. We kunnen deze uitdagingen in ouderenhuisvesting uitsluitend met elkaar oppakken.”
Topaz zal het nieuwe pand in ieder geval de eerste twintig jaar huren. Edwin Kalbfleisch, bestuurder van Topaz: “We waarborgen de continuïteit van de langdurige zorg in de gemeente Voorschoten. We zien dat ouderen steeds meer en complexere zorg nodig hebben. Dat stelt andere eisen aan de indeling en inrichting van een zorgcentrum. Aanpassing van het gebouw is dus heel welkom.”

Kennis en kunde bundelen

“Als dienstverlener in woon- en leefbehoeften, realiseert Ouwehand Bouw samen met Woonzorg Nederland op meerdere locaties in Nederland mooie en moderne zorglocaties” zegt Martin Ouwehand. “Als aannemer zijn wij vroeg in het proces betrokken, waardoor wij onze kennis en kunde hebben kunnen delen om samen met Van Veen Architecten een fraai toekomstbestendig gebouw neer te zetten met eigentijdse architectuur”.

Het leven telt

‘Vanuit de gedachte “Het hele leven telt” willen we persoonlijke en hoogwaardige zorg leveren aan kwetsbare mensen met een complexe zorgvraag’, aldus Kalbfleisch. Het nieuwe Foreschate is dan ook gericht op huiselijk wonen in kleine groepen. Door kleinschalige zorg te bieden kan het team goed aansluiten op de wensen en behoeften van elke bewoner. Er komen zeven huiskamers met aangrenzend elk tien studio’s. Ze vormen huiselijke woningen waar bewoners zoveel mogelijk hun leven kunnen voorzetten zoals ze thuis gewend waren. Ze maken actief deel ut van de dagelijkse activiteiten zoals en handje helpen bij het koken. Ook biedt het nieuwe Foreschate een gastvrije ontvangstruimte; een plek waar bewoners, bezoekers, mantelzorgers, medewerkers maar ook buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Tijdelijke verhuizing

De bewoners van Topaz Foreschate wonen tijdelijk in Groenhoven, één van de negen locaties van Topaz in Leiden. Eind 2023 verhuizen zij terug naar het nieuwe Foreschate.