DE KUNST van het Samen Brengen

Trots zijn we op de toekenning van ons project De Kunst van het Samen Brengen, door het Agis Innovatiefonds!

Op dinsdag 18 april was de kick-off en een kennismaking met de afdelingen die hierin betrokken zijn.

3 kunstenaars dompelen zich een half jaar onder in het leven van bewoners op de locaties Lakenhof, Foreschate (tijdelijk gehuisvest in Groenhoven) en Vlietwijk. Zij buigen zich over de vraag: “Hoe kunnen we zorgen dat belangrijke relaties behouden blijven tijdens en na de verhuizing?” Want geliefden, vrienden, buren en naasten zijn belangrijker dan ooit! De kunstenaars zijn: Mandy Pietjouw, Robin Krijgsman en Rimanta Tavoiraite. Zij besluiten maandag 24 april wie op welke locatie aan de slag gaat. In de week van 1 mei zullen zij gaan starten.

Wat gaan de kunstenaars doen?

De kunstenaars gaan samen met bewoners, naasten, vrijwilligers en zorgverleners op zoek naar een ander, verbindend perspectief op zorg en leven in het verpleeghuis. Dat doen ze door middel van ontwerpend onderzoek, waarin samen ervaren en creëren centraal staan.

Hoelang duurt het project?

De eerste fase van het project duurt tot eind oktober. In oktober weten we of er sprake zal zijn van een vervolgfase die bij doorgang zal duren van januari tot december 2024. Fase 2 zal meer gericht zijn op het vergroten van de impact van de resultaten uit fase 1 waarin onderzoek en ontwerp centraal staan.

Wie maken dit project mogelijk?

‘DE KUNST van het Samen Brengen’ wordt financieel mogelijk gemaakt en met raad en daad bijgestaan door het Agis Innovatiefonds. De kunstenaars worden begeleid door de HKU en Fontys Hogeschool voor de Kunsten, vanuit onderwijs Erwin Slegers en de lectoraten ‘Performatieve maakprocessen’ (Nirav Christophe) en ‘Artistic Connective Practices’ (Falk Hübner). Vanuit Topaz zijn o.a. Bernardien van der Leden, Marianne de Jong, Ellen Peters en Marion Savenije betrokken op de afdelingen. Eva van Zelm is de coördinator van het project. Eva: "De woorden die dinsdag bij de eerste bijeenkomst het meest zijn gezegd? ‘Heel benieuwd’ en ‘we hebben er zin in!’. Ik heb daar niets aan toe te voegen!"