Bewoners Foreschate teruggekeerd in nieuwe pand

Op 3 juni arriveerden de eerste bewoners in het nieuwe Foreschate aan de Rouboslaan in Voorschoten. Op de nieuwe locatie zijn zeven afdelingen waar plek is voor tien bewoners.

Gedurende 2,5 jaar verbleven zij in Groenhoven in Leiden. Een groep tijdelijk naar Leiden uitgeweken Voorschotenaren is terug op geboortegrond. De hele week werd er verhuisd, elke dag een verdieping. De verhuizers en familie zorgden ervoor dat de studio's werden ingericht en aan het einde van de dag arriveerden de bewoners. De aankomst was elke dag feestelijk, compleet met rode loper en het doorknippen van een lintje door een bewoner. Daarna mochten de bewoners aanschuiven bij een heerlijk buffet. Op donderdag arriveerde de laatste groep.

Het oude Foreschate was een woonzorgcentrum met plek voor 62 bewoners. In Groenhoven konden 48 bewoners tijdelijk worden gehuisvest. Op de nieuwe locatie is het maximum aantal bewoners zeventig. De eigenaar van het pand, Woonzorg Nederland, heeft de oude locatie gesloopt en op dezelfde plek een geheel nieuw woonzorgcomplex met ruime tuin gebouwd. Dertig naastgelegen aanleunwoningen zijn verduurzaamd en kregen dezelfde uitstraling als de nieuwbouw.

Foreschate is opgedeeld in zeven afdelingen met tien woonstudio's voor de bewoners. Elke afdeling beschikt over een gemeenschappelijke huiskamer waar men samen eet en mee kan doen aan activiteiten. De afdelingen hebben namen die verwijzen naar bekende plekken in Voorschoten. Bewoners behouden zoveel mogelijk ruimte om vrij te kunnen bewegen. Zij kunnen ook bij andere afdelingen op bezoek. Er zijn geen gesloten afdelingen voor bewoners met dementie. De nieuwbouw is voorzien van domotica, met leefcirkels. Zo heeft elke bewoner vrijheid van bewegen op maat. Hiermee kun je het huis zo open mogelijk houden.